
Wyłapali punkt, w którym negatywne myślenie przeradza się w depresję
4 kwietnia 2012, 09:35Naukowcy z Case Werstern Reserve University zidentyfikowali punkt, w którym negatywne myślenie doprowadza do uruchomienia spirali depresyjnej. Dzięki temu rozwój choroby można wychwycić na bardzo wczesnym etapie.

Czekolada chroni przed udarem?
30 sierpnia 2012, 12:36Jedzenie tydzień w tydzień umiarkowanych ilości czekolady zmniejsza ryzyko udaru u mężczyzn - donoszą naukowcy z Karolinska Institutet, podkreślając, że nie ma przy tym znaczenia, czy czekolada jest gorzka, czy mleczna.

Nie taki groźny cholesterol
1 marca 2013, 13:46Fred Kummerow, emerytowany profesor z University of Illinois twierdzi, że cholesterol jest korzystny dla serca dopóty, dopóki nie zostanie w nienaturalny sposób utleniony. Liczący sobie 98 lat naukowiec przez ponad 60 lat zajmował się badaniem wpływu diety na choroby serca

Ołów powoduje straty w gospodarce
26 czerwca 2013, 17:56Zanieczyszczenie środowiska może przyczyniać się do spowolnionego rozwoju olbrzymich regionów Ziemi. Zdaniem naukowców z New York University kraje rozwijające się tracą rocznie 992 miliardy dolarów wskutek samej tylko ekspozycji dzieci na zanieczyszczenie ołowiem.
Zmarł twórca oleju Lorenza
28 października 2013, 12:02Dwudziestego piątego października w wieku 80 lat zmarł Augusto Odone, słynny twórca oleju Lorenza.

Cukry dodane zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych
4 lutego 2014, 10:42Spożywanie zbyt dużych ilości dodanych cukrów (takich, które nie występują naturalnie w owocach czy sokach owocowych) wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej (ChSN).
Sztuka leczenia. Dialog medycyny z humanistyką
30 kwietnia 2014, 20:19W dniach 7-8 czerwca 2014 roku odbędzie się w Krakowie interdyscyplinarna konferencja "Sztuka leczenia. Dialog medycyny z humanistyką". Jej celem jest zgromadzenie studentów badających pogranicza pozornie odległych gałęzi nauki.
Ebola zabijała w starożytności?
8 sierpnia 2014, 10:54Epidemiolog Patrick E. Olson z Naval Medical Center w San Diego uważa, że wirus Ebola atakował ludzi już w starożytności. W liście skierowanym do pisma Emerging Infectious Diseases Olson przywołuje świadectwo Tukidydesa i twierdzi, że podczas pierwszej fazy II wojny peloponeskiej (431-421 p.n.e.) zakończonej pokojem Nikiasza, Ebola zabiła co trzeciego mieszkańca Aten

Mucyny śliny aktywnie chronią przed próchnicą
12 listopada 2014, 11:42Mucyny śliny aktywnie chronią zęby przed powodującymi próchnicę Streptococcus mutans. Zespół z Uniwersytetu Harvarda uważa, że lepiej wzmacniać naturalne mechanizmy obronne niż polegać na materiałach egzogennych, np. preparatach z fluorem.

Niedobór białka transportującego glukozę pogarsza alzheimera
3 marca 2015, 11:44Niedobór białka GLUT1, które transportuje glukozę przez barierę krew-mózg (BKM), wydaje się nasilać chorobę Alzheimera.